Hoofddoelstelling 1: 1. Een aantrekkelijke leefomgeving
Het leven in Apeldoorn moet goed zijn. Dit vraagt een aantrekkelijke leefomgeving waar voor iedere beurs een woning beschikbaar is in een omgeving die groen, kindvriendelijk, bereikbaar en bruikbaar is. Voorbereid op de toekomst als smart city waar circulariteit, biodiversiteit, klimaatadaptatie hand in hand gaan met het intensieve gebruik van de leefomgeving. Om dit te bereiken moet de bestaande leefomgeving verbeterd worden. Meer nog dan voor de invoering van de Omgevingswet geven wij dat vorm met de initiatiefnemers in de stad.
Hoofddoelstelling 2: 2. Iedereen een thuis
In de Apeldoornse woonagenda 2018 -2021 ‘Iedereen een thuis’ hebben we ons woonbeleid vastgelegd. Deze Woonagenda is in april 2019 door de gemeenteraad vastgesteld. Onze visie op de toekomst van het wonen in Apeldoorn bestaat uit drie speerpunten.
- De basis op orde. Dit betekent a) zorgen voor voldoende woningen voor iedereen met in het bijzonder aandacht voor voldoende beschikbare en betaalbare woningen voor huishoudens met een laag inkomen en b) de grote opgave om alle woningen te verduurzamen
- Wonen en zorg. Ervoor zorgen dat we onze steeds ouder wordende bevolking een plek kunnen blijven geven in onze gemeente en zorgdragen voor de huisvesting van bijzondere doelgroepen
- Comfortabele gezinsstad. Bouwen van voldoende nieuwbouwwoningen om de trek naar te stad op te kunnen vangen
In de Woonagenda is dit woonbeleid per speerpunt geconcretiseerd in 26 actiepunten. Daarin staat wat we willen bereiken en met wie we dat willen bereiken. Voor het jaar 2020 ligt het accent op de hierna genoemde prestaties.
Hoofddoelstelling 3: 3. De ondernemende stad!
De Apeldoornse economie is krachtig! Onze strategische ligging tussen de economische kerngebieden als de Randstad en Duitsland biedt potentie voor ondernemerschap. Voortdurende technologische ontwikkelingen, grondstoffenschaarste en demografische ontwikkelingen vragen om vernieuwingsimpulsen. Daarvoor is het nodig om verder te investeren in de koers die we zijn ingeslagen om te ontwikkelen als ondernemersstad. Dit doen we op basis van ons economisch profiel. Onze veelzijdige economie met onze 5 topsectoren (IT, Zorg, Maak, Transport & Logistiek en Vrijetijd) stimuleren, versterken en faciliteren we. Met die kwaliteiten als basis leggen we nieuwe accenten op thema’s waarop we ons economisch kunnen profileren. Op de thema’s Veiligheid, Energietransitie & Circulaire economie en IT & Innovatie zien we kansen voor verdere economische ontwikkeling (kiemkracht) van Apeldoorn.
Hoofddoelstelling van ons economisch beleid is “meer bedrijvigheid en het versterken van bedrijven” door onze kiemkracht te verzilveren. Om dit te bereiken bieden we de juiste randvoorwaarden voor ondernemers om zich hier te vestigen of om door te groeien. Hiervoor realiseren we (1) toekomstbestendige locaties voor werk, wonen & leven (2) willen we meer talent aantrekken & boeien en (3) verzilveren we de Apeldoornse kiemkracht.
Hoofddoelstelling 4: 4. Versterken van ons toeristisch toplandschap!
De afgelopen jaren heeft de nadruk gelegen op onze toeristische ambities. Op het vlak van cultureel erfgoed, landschap en natuur zien we dat een stevige inhaalslag nodig is. Fraaie landschapselementen verdwijnen, waardoor het landschap steeds eenvormiger wordt; de kwaliteit van de natuur staat onder druk, o.a. door versnippering en verzuring; erfgoed moet nodig worden opgeknapt. Maar ook ons toeristisch product heeft een kwaliteitsslag nodig, zeker waar het gaat om de soms verouderde recreatieve voorzieningenstructuur.
De komende jaren is daarom extra inzet nodig voor de versterking van natuur, landschap en erfgoed (het ‘stamkapitaal’). Mooie natuur en landschap is ook belangrijk voor onze bezoekers. Door de mogelijkheden voor beleving te vergroten (wandelknooppunten, wildobservatieposten, erfgoedbeleving) slaan we twee vliegen in één klap: de kwaliteit van ons stamkapitaal, maar ook de toeristische aantrekkingskracht voor bezoekers en bewoners gaat erop vooruit. Tevens hebben we aandacht voor het verleden. Samen met onze partners werken wij aan een Apeldoorns programma om ons erfgoed en onze geschiedenis beleefbaar te houden ook voor toekomstige generaties, het zogenoemde herinneringstoerisme. Onze inzet hebben we gebundeld in het programma 'Wij zijn Veluwe'.
Ook werken we met het programma Vitale Vakantieparken aan een goed toekomstperspectief voor onze verblijfsaccommodaties. Regionale samenwerking is nodig en maakt dit mogelijk. Wel vinden we het belangrijk om in Apeldoorn ruimte te houden voor een aanpak die is toegespitst op onze context en behoefte.