Bestuur, inwoners en geld

1.3 Wij werken gebiedsgericht

Apeldoorn heeft stadsdelen, wijken en buurten en dorpen en buurtschappen met zijn eigen kenmerken en sfeer. Die diversiteit bepaalt mede de aantrekkelijkheid van onze gemeente voor inwoners, ondernemers en toeristen. In het stadhuis houden we rekening met die diversiteit en betrekken wijken en dorpen bij onze beleidsvorming. Een van de doelen van het gebiedsgericht werken is het voeren van het gesprek (gebiedsoverleg) met inwoners en  organisaties in de wijk. Dat gesprek wordt mede gevoed door de gebiedsmonitor. In de monitor zijn allerlei data te vinden over dorp, wijk of buurt. In het gesprek komt aan de orde wat er nodig is om de wijk, buurt of dorp in alle opzichten vitaal te houden. Verder komt aan de orde welke ideeën en initiatieven er zijn en hoe deze zich verhouden tot de gemeentelijk plannen. Tot slot worden afspraken gemaakt over acties die nodig zijn en wie daarvoor verantwoordelijk is. E.e.a. wordt vastgelegd in de vitaliteitsagenda.

 

PRESTATIE

1.3.1. De gebiedsmonitor is in 2020 gereed, op basis hiervan zullen gedurende de bestuursperiode de vitaliteitsagenda’s worden opgesteld.

Een eerste concept van de gebiedsmonitor is inmiddels gereed. Deze monitor bevat data (op verschillende schaalniveaus) over o.a. de fysieke omgeving, sociale structuur, de veiligheid, leefbaarheid en de economie. Ook de beleving en ervaringen van inwoners van het gebied worden in kaart gebracht. We zorgen voor een professionele duiding en analyse ter ondersteuning van het gebiedsoverleg. De verzamelde data zijn voor iedereen toegankelijk. De gebiedsmonitor wordt in 2020 afgerond.

Samen met inwoners analyseren wij de gebiedsmonitor en stellen gedurende deze bestuursperiode de vitaliteitsagenda’s op. In de afgelopen periode (pilotfase) is hiermee geëxperimenteerd. In de agenda’s wordt aangegeven wat er nodig is om het gebied  in alle opzichten op langere termijn vitaal te houden. Ook de afspraken en acties die daarvoor nodig zijn worden opgenomen. Daarbij wordt bepaald wie de actiehouder is. We stimuleren participatie en (met vitaliteitsagenda’s in lijn zijnde) initiatieven.

 

NIEUWE ONTWIKKELING

Dorps- en wijkraden

Benodigd budget

Op de dorps- en wijkraden wordt structureel € 40.000,- met ingang van 2020 bezuinigd.

ga terug