Openbare ruimte

2.1 Klimaatbestendiger door stad en dorpen te vergroenen en waterrobuust in te richten

In Apeldoorn spelen we in op klimaatverandering door onze inwoners bewust te maken en onze omgeving anders in te richten. Dit noemen we klimaatadaptatie. Concreet gaat het dan om aanpassing van de ruimtelijke inrichting door het vergroenen en verblauwen: meer en beter groen, waterrobuust inrichten, beekherstel, afkoppelen regenwater, aanleg van groene daken en gevels en een gezonde vitale bodem.

PRESTATIE

2.1.1 Afkoppelen verhard oppervlak

Het afkoppelen van 6 hectare verhard oppervlak per jaar door verminderen verharding, openbare verhardingen afkoppelen, afkoppelen gemeentelijk vastgoed (voorbeeldfunctie), uitvoering subsidieregeling afkoppelen & groene daken en afkoppelen met coöperaties.

2.1.2 Aanpak ernstige knelpunten

Aanpak (ernstige) knelpunten (water)overlast en schade, bijvoorbeeld Berg en Bos, Anklaarseweg en Stationsplein.

2.1.3 Uitvoeren wettelijke taken inzameling

Uitvoeren wettelijke taken inzameling afvalwater, regenwater en grondwater bijvoorbeeld de aanleg van drukriolering Zutphensestraat, renovatie gemaal Wormen en herstellen foutaansluitingen.

2.1.4 Vergroenen

Voor het onderdeel 'vergroenen' zie doelstelling 2.3, waarmee dit bijdraagt aan het inspelen op de klimaatverandering.

2.1.5 Bewustwording, preventie en activeren inwoners voor klimaatmaatregelen

We zijn onderdeel van het landelijke platform Operatie Steenbreek en communiceren dit actief met bewoners, waarmee we projecten uitvoeren. We promoten actief de regeling Groeninitiatief, waarin bewoners kunnen participeren met de aanleg van groen in de openbare ruimte. De subsidieregeling afkoppelen regenwater wordt in 2020 voortgezet.

We ontwikkelen informatie op de website om de participatie van bewoners aan klimaatmaatregelen te faciliteren.

 

ga terug