Bestuur, inwoners en geld

4.1 Wij maken ons sterk voor de ontwikkeling van Apeldoorn tot Smart City

Onze rol in de manier van (samen)werken is met name die van facilitator. Wij zorgen voor bijvoorbeeld de infrastructuur als Lora en 5G, zodat anderen initiatieven via deze netwerken kunnen ontplooien. Of voor de ruwe data bij projecten als het smart meten van geluid. De kwesties die aan de orde komen bij de ontwikkeling tot smart city zijn velerlei: wat betekent de digitalisering voor de rol van de overheid? Waar moeten we rekening mee houden als we besluiten nemen? Hoe denken onze netwerkpartners hierover? Willen we wat kan, waarbij ook meer ethische vraagstukken aan de orde komen. We zullen het budget voor smart city ook inzetten als cofinancieringsmiddelen om experimentele projecten die smart innovaties toepassen te stimuleren. En we onderhouden contacten binnen netwerken met andere gemeenten, hogescholen/universiteiten en andere partijen om onze kennis te verrijken op het gebied van Smart Cities. Onze actieve participatie inzake Smart City in G40 en VNG verband leidt ertoe dat we een landelijk voortrekkende rol kunnen nemen. En we leveren een bijdrage aan de Data Agenda Overheid waarbij het gaat om informatiegestuurd werken o.b.v. een betere kwaliteit van (open) data, dat kan vervolgens leiden tot een betere dienstverlening en snellere en betere beslissingen. Daarbij zijn we een gesprekspartner voor meerdere ministeries. Het is een belangrijke ontwikkeling waarbij wij de Raad voortdurend willen betrekken.

 

 

PRESTATIE

4.1.1 Wij stellen samen met VNG en G40 een smart city agenda op

Wij stellen samen met VNG en G40 een smart city agenda op. Alle gemeenten in Nederland zijn met smart city aan de slag. Het ligt voor de hand dit met elkaar te doen. Apeldoorn werkt hieraan mee in de bestuurlijke voorhoede van de G40 en VNG.

 

 

4.1.2 Wij informeren de gemeenteraad halfjaarlijks over de ontwikkelingen op het terrein van de Smart City Apeldoorn

De ontwikkelingen rond het thema Smart City zijn complex en gaan snel. Het is belangrijk dat de Raad op de hoogte is.

NIEUWE ONTWIKKELING

Smart City (nieuw beleid Voorjaarsnota en aanvullend MPB)

Smart City Apeldoorn is een manier van werken, die verder ontwikkeld moet worden. Kort samengevat is Smart City Apeldoorn: de samenwerking tussen inwoners, bedrijven, overheid en onderwijs- en kennisinstellingen door het toepassen van ICT om te zorgen voor een betere kwaliteit van leven. Daarbij zijn hoogwaardige ICT voorzieningen en -infrastructuur, zoals glasvezel en 5G, laagdrempelige digitale toegankelijkheid en een digitaal vaardige samenleving noodzakelijke randvoorwaarden. Deze manier van werken is in 2019 opgestart en werpt al zijn vruchten af. Dat verdient een vervolg in de komende jaren. Daarnaast speelt Apeldoorn zowel bestuurlijk als ambtelijk een leidende rol in de G40 als het gaat om Smart Cities en heeft het de verplichting die rol serieus en geloofwaardig in te vullen. Daarvoor is een relatief klein budget nodig:

• waaruit kleinere projecten kunnen worden betaald

• om zaken van de grond te krijgen, die niet vanzelf gaan en een impuls nodig hebben

• om op bepaalde momenten snel te kunnen handelen als dat nodig is

• om grotere projecten en programma’s te kunnen co-financieren.

 

Benodigd budget

In de Voorjaarsnota is een structureel bedrag van € 125.000 beschikbaar gesteld. Wij stellen nu voor om dit bedrag te verlagen met € 25.000.

ga terug