Veiligheid

1.1 Behouden en verbeteren van de objectieve en subjectieve veiligheid

Ons doel is het behouden en verbeteren van de objectieve en subjectieve veiligheid van de Apeldoornse inwoners, bedrijven en instellingen. In het najaar van 2018 is een veiligheidsanalyse gereed. Deze veiligheidsanalyse maakt onderdeel uit van het proces om te komen tot een Integraal Veiligheidsplan 2019-2022. In de veiligheidsanalyse wordt een handreiking gegeven voor mogelijke prioriteiten voor het Integraal Veiligheidsplan Apeldoorn 2019-2022 (IVA 2019-2022). Ook bevat deze veiligheidsanalyse een voorstel voor de gemeenteraad om een aantal veiligheidsthema’s te prioriteren. Dit proces loopt gelijk op met de MPB 2019-2022. In een volgende MPB werken we de door de raad gestelde prioriteiten uit in concrete prestaties.

PRESTATIE

1.1.1 Voorkomen en bestrijden overlast in de woonomgeving

Het voorkomen en bestrijden van overlast in de woonomgeving, zodanig dat niet meer dan 10% (in 2022) van de bevolking sociale overlast ervaart en de incidenten sociale kwaliteit gelijk blijven of verminderen. Dit geldt voor elk jaar in de periode 2019-2022.

1.1.2 Verminderen van strafbaar gedrag van (probleem) jongeren en jeugdcriminaliteit

Het verminderen van het strafbare/ crimineel gedrag van de jeugd evenals het verminderen van het ervaren strafbaar gedrag/ jeugdcriminaliteit van de jeugd in de buurt . Daarnaast zetten we preventief en repressief in op de Apeldoornse individuele probleemjongere in samenwerking met hun ouders/ verzorgers, zodanig dat de problemen van die jongere verminderen.

1.1.3 Signaleren en aanpakken van georganiseerde criminaliteit/ ondermijnende criminaliteit

Signaleren van, en integraal, voorkomen, verstoren en verminderen van georganiseerde/ ondermijnende criminaliteit. We geven prioriteit aan de thema’s:

1: mensenhandel;

2: zorgfraude;

3: drugsproductie.

Hiervan zijn mensen namelijk direct het slachtoffer. We handelen minimaal 12 casussen per jaar af. Daarnaast doen we onderzoek naar afwijkingen op branches en maken we die zichtbaar en richten we ons op plekken waar weinig zicht is zoals, bedrijventerreinen en het buitengebied.

 

 

1.1.4 Voorkomen dat de digitale criminaliteit verder stijgt

We voorkomen een stijging van digitale criminaliteit. We krijgen zicht op het probleem en de aanpak ervan. We creëren bewustwording en we vergroten de meldingsbereidheid. Gezien de verwachting is dat horizontale criminaliteit nog stijgt tot in 2022, werken we er aan dat deze misdrijven gelijk blijven of dalen.

 

 

 

 

1.1.5 Voorkomen en verminderen van High impact crimes

Het voorkomen en verminderen van High Impact Crime- feiten in Apeldoorn, zodanig dat subjectieve en objectieve cijfers gelijk blijven of dalen.  Dit betekent dat:

- het aantal inbraken komt lager uit dan 472 inbraken,

- er minder dan 10 overvallen en 2 woningovervallen plaatsvinden,

- er minder dan 601 meldingen huiselijk geweld binnenkomen.

- er minder dan 28 huisverboden worden opgelegd.

- in het Bewonerspanel minder dan 9% ‘regelmatig’ aangeeft op de vraag of zij de indruk hebben dat er vaak wordt ingebroken in woningen.

 

1.1.6 Uitvoeren projectplan Explosievenruiming

De planning was erop gericht om fase 1 van de opruimwerkzaamheden in 2020 af te ronden. Vertraging door het weer (stormschade en sneeuwval) en een terreinafbakenend veldonderzoek leiden tot een aanvullende planning.

De afsluiting van het project fase 1 is nu gepland in het jaar 2024. In 2020 moet duidelijkheid zijn over de benodigde financiering vanuit de zgn. ‘Bommenregeling’.

 

In fase 2 (Caitwickerzand en ’t Sol) nemen we op basis van de resultaten van het veldonderzoek in dat gebied met de eigenaren besluiten over de gewenste vervolgaanpak.

 

NIEUWE ONTWIKKELING

Aanvullende ombuiging veiligheid

Het totale budget voor Integrale Veiligheid en aanpak ondermijning bedraagt ca € 280.000. Voorgesteld wordt op dit budget ca 10% te bezuinigen.

Benodigd budget

Totaal kan op het budget veiligheid structureel € 28.000,- worden bezuinigd.

ga terug