Apeldoorn activeert

Trendanalyse

Trendanalyse

Aantal huishoudens dat gebruik maakt van één of meer regelingen uit het Sociaal Vangnet (alleen aantal |Regelrecht)

Tot en met 2018 zijn de aanvragen voor het Sociaal Vangnet jaarlijks licht gestegen. We verwachten dat het aantal aanvragen voor het Sociaal Vangnet licht blijft stijgen. Een van de redenen daarvoor is dat de armoede in Nederland een hardnekkig probleem is. Vooral de langdurige armoede is moeilijk op te lossen. Daarnaast verwachten wij dat vanwege gezinshereniging het aantal kinderen dat gebruik maakt van deze regeling zal toenemen.
Als het aantal uitkeringen daalt, wordt het aantal verstrekkingen vanuit het Sociaal Vangnet niet automatisch minder, omdat de mensen veelal niet meteen een inkomen verdienen boven de inkomensgrenzen van het sociaal minimum. Zij kunnen daardoor nog steeds een beroep doen op het Sociaal Vangnet en daarmee wordt de armoedeval beperkt.

Aantal huishoudens in doelgroep sociaal vangnet

Het CBS heeft de inkomensstatistieken herzien. De aanleiding hiervoor is het beschikbaar komen van belastinggegevens van de complete bevolking waardoor de statistieken niet langer op basis van een steekproef zijn vastgesteld. Tevens zijn wijzigingen in de berekeningen doorgevoerd. Deze herzieningen door het CBS leiden tot een lager aandeel van huishoudens met (langdurig) een laag inkomen. De gegevens over voorgaande jaren (t/m 2016 is werkelijke gerealiseerd) zijn als gevolg daarvan gecorrigeerd. Dit betekent ook dat de doorberekeningen in de Minimascan van Stimulansz, op basis van de CBS gegevens, voor 2017 en 2018 zijn aangepast. Voor de jaren 2019 en verder wordt het cijfer 2018 als basis genomen.

Aantal personen met een bijstandsuitkering

Het aantal personen met een bijstandsuitkering (aantal per 1.000 inwoners) ligt in Apeldoorn lager dan op landelijk- en gemeentegrootte 100.000-300.000 niveau. Op alle niveaus is er sprake van een daling in 2018

Banen

Apeldoorn heeft veel arbeidsplaatsen in verhouding tot vergelijkbare gemeenten en het Nederlandse gemiddelde. In de jaren tot en met 2016 is de werkgelegenheid sterker afgenomen dan landelijk en heeft Apeldoorn de afgelopen jaren ook minder geprofiteerd van de economische opleving. De verwachting is dat het aantal banen in de Stedendriehoek en Noord-Veluwe de komende jaren weer zal toenemen.

Kinderen in uitkeringsgezinnen

Gegevens zijn beschikbaar tot en met 2015.

Deze indicator toont het percentage kinderen tot 18 jaar aan die in een gezin leven dat van een bijstandsuitkering moet rondkomen.

Lokaal bijstandsvolume t.o.v. referentiegemeenten

Sinds de crisis in 2008 is de bijstandsafhankelijkheid in de gemeente Apeldoorn gegroeid, oplopend tot ultimo 2017 van 3.952 uitkeringen. In 2018 is de bijstandsafhankelijkheid t.o.v. gedaald tot 3.749. Bij de meerderheid van de referentiegemeenten daalde het bestand. In vergelijking met andere referentiegemeenten, verstrekt de gemeente Apeldoorn relatief weinig uitkeringen. Met andere woorden: de bijstandsdichtheid is relatief laag.

Lopende re-integratievoorzieningen

Gegevens zijn beperkt beschikbaar voor de jaren 2016 en 2017.

Deze indicator toont het aantal inwoners dat gebruik maakt van een re-integratievoorziening op basis van de Participatiewet. Een re-integratievoorziening is een voorzienig die door een gemeente wordt ingezet, nadat de gemeente heeft vastgesteld dat een inwoner een belemmering heeft die directe arbeidsinschakeling bemoeilijkt (er is een afstand tot de arbeidsmarkt). De voorziening is erop gericht de afstand tot de arbeidsmarkt van een inwoner te verkleinen, waarbij het doel op de lange termijn altijd arbeidsinschakeling is. Het is niet relevant of een voorziening door de gemeente zelf wordt uitgevoerd of dat deze door de gemeente wordt ingekocht. Er zijn diverse typen re-integratievoorzieningen: tijdelijke loonkostensubsidie, WIW/ID-baan, participatieplaats, loonkostensubsidie, (Participatiewet), beschut werk, begeleiding op werkkring/jobcoach, vervoersvoorziening (woon-werk), andere voorziening voor arbeidsbeperking en overige voorzieningen.

Netto arbeidsparticipatie

De arbeidsdeelname van de 15- tot 75-jarigen lag in Apeldoorn in 2018 op 67,4 procent, wat nagenoeg ook het landelijk niveau was in 2018. Hoewel landelijk dit percentage licht is gestegen is in Apeldoorn dit percentage gelijk gebleven ten opzichte van 2017. Dit geldt zowel voor mannen als voor vrouwen. De netto arbeidsparticipatie ligt hiermee weer op hetzelfde niveau als in 2008.

Uitstroom bijstandsontvangers naar werk en participatie

Na jaren van oplopende bijstandsaantallen is in 2018 het bijstandsvolume in Apeldoorn gedaald. Landelijk is dit ook de trend. In 2018 is de uitstroom licht gedaald ten opzicht van de uitstroom in 2017, terwijl de instroom blijft dalen. De daling van het bijstandsvolume in 2018 wordt met name veroorzaakt door de daling van de instroom. Ook dit is een landelijke trend.

Het Rijk houdt in de meicirculaire rekening met een toename van het aantal bijstandsuitkeringen. Dit is ook in de MPB 2019-2022 en in de eerder getoonde grafiek "uitstroom bijstandsontvangers naar werk en participatie" opgenomen.
Hoewel het bestand in 2018 is gedaald wat ook landelijk de trend is, is het op dit moment de vraag of de daling daadwerkelijk zal doorzetten of dat de aannames in de MPB gelden.

Werkloze jongeren

Gegevens zijn beschikbaar tot en met 2015.

ga terug