Jeugd en onderwijs

Ambities & speerpunten

Ambitie van het programma

Binnen het programma Jeugd en Onderwijs streven we er naar dat alle kinderen, jeugdigen en jongeren in veiligheid en geborgenheid opgroeien en dat zij de kans krijgen om maximaal mee te doen in de samenleving. Dat begint al rond de geboorte van een kind, waarbij ons Centrum voor Jeugd & Gezin (CJG) aan onze (toekomstige) ouders en kinderen advies en informatie geeft. We hebben algemene voorzieningen en individuele jeugdhulp beschikbaar wanneer een jeugdige meer hulp nodig heeft dan het gezin, de omgeving en de school kunnen bieden. We faciliteren kansen voor onze jonge inwoners door een goede start in het onderwijs te optimaliseren. We voorzien het onderwijs van goede huisvesting en maken waar nodig vervoer van en naar de school mogelijk. Waar iemand verzuimt of dreigt uit te vallen, kijken onze medewerkers leerplicht of RMC wat nodig is om verder te kunnen met als doel een startkwalificatie en een passend toekomstperspectief.  

De samenhang tussen de verschillende deelgebieden rondom onze jonge inwoners kan steviger: jeugdgezondheidszorg, kinderopvang, onderwijs, jeugdhulp, een goede aansluiting op de arbeidsmarkt, maar ook met basisvoorzieningen als kunst en cultuur of sport. We willen een stelsel dat kwalitatief goed werkt, maar ook betaalbaar is. Dat past in de verschillende strategische doelstellingen van de gemeente Apeldoorn.

Speerpunten van beleid

  • Actief inzetten op verschuiving van individuele (maatwerk) voorzieningen naar lichtere vormen van hulp door de uitwerking van het ambulante werk van CJG4kracht als basisvoorziening, door het programma InHuis (steungezinnen, pleegzorg en gezinshuizen) en ondersteuning van de huisartsen (door het organiseren van spreekuren vanuit het CJG).
  • Actief inzetten op het versterken van de verbinding tussen voorzieningen voor sport, kunst en cultuur en ons jeugdstelsel om daarmee de preventieve inzet te vergroten.
  • Het werken aan kwalitatief goede Jeugdgezondheidszorg waarbij in 2020 de focus ligt op de doorgaande, integrale zorg aan kinderen in de leeftijd van 0 tot 12 en verder.
  • Zorgen dat alle kinderen en jongeren, ook van statushouders en asielzoekers, gebruik kunnen maken van goede faciliteiten voor onderwijs, jeugdgezondheidszorg en jeugdhulp.
  • Het versterken van de aansluiting tussen jeugdhulp en passend onderwijs door te investeren in de deskundigheid en de aanwezigheid van zorgprofessionals op en bij scholen. Ook het inzetten van maatwerkoplossingen maakt hiervan onderdeel uit.
  • Kinderen en jongeren stimuleren te bewegen, sporten en gezond te eten, door de structurele inbedding van de JOGG-aanpak (Jongeren op Gezond Gewicht), sportstimulering, combinatiefunctionarissen, sportleerkrachten en programma’s als de Gezonde School.
  • Iedereen die te maken heeft met geweld in de thuisomgeving wordt geholpen door Veilig Thuis, het regionale advies- en meldpunt voor kindermishandeling en huiselijk geweld in de regio Noord- en Oost Gelderland.
  • We willen groeien als comfortabele gezinsstad en op het gebied van een veelzijdige en innovatieve economie. Ook levert dit programma een bijdrage aan een inclusieve samenleving.